text-page-banner

Mäklare med känsla för detaljer

Nedan visar vi steg hur steg hur vi säljer din bostad och ser till att den visas från sin allra bästa sida

Letar du bostad i ett speciellt område eller en speciell typ av boende? De flesta av de bostäder vi förmedlar marknadsförs i olika publika kanaler, men det händer att våra kunder vill sälja sina bostäder utan att annonsera. Vill du vara säker på att inte missa något så anmäler du dig enkelt till vårt spekulantregister, då kontaktar vi dig med information om hem som matchar dina önskemål.
Klicka här för att anmäla dig.

Vårt mål är självklart -att genom snabb service och stort engagemang vara behjälpliga på vägen mot ditt perfekta boende. Vi på Home by Dean finns här under hela processen och vi är aldrig mer än ett samtal, mail eller sms bort. Inga frågor är för små, fråga oss hellre en gång för mycket än inte alls. Vi engagerar oss och gör vårt bästa för att ditt bostadsköp skall vara trygg, hela vägen till mål!

 

Förbered din egen försäljning

Äger du ditt boende idag och letar efter något nytt? När du väl hittat en bostad kan det gå fort och då tjänar du på att vara väl förberedd så att du snabbt kan sälja din gamla bostad. Kontakta oss redan idag så hjälper vi dig med alla förberedelser så att du kan slå till så fort du hittat din nya drömbostad! Vi ger dig en värdeindikation på din bostad och vi tar fram de underlag som krävs inför försäljningen, fotograferar och färdigställer objektsbeskrivningen. Vi ger också råd kring huruvida din bostad skall förhandsbesiktas och hur det fungerar med energideklaration. En av fördelarna med att vara förberedd är att vi redan innan din bostad är till salu kan börja samla intressenter utan att marknadsföra publikt. När du sedan vill sälja har vi allting förberett och får snabbt ut din bostad på marknaden.

 

Lånelöfte

Med ett lånelöfte vet du vad du har att röra dig med i en budgivning. Se till att ha kollat med din bank, och jämför gärna med andra banker, så att du är väl förberedd när drömhuset dyker upp! Du kan vanligtvis låna upp till 85% av bostadens marknadsvärde med en kontantinsats på 15% av bostadens pris. Några saker som är bra att ta med i beräkningen är driftskostnader, pantsättningsavgift och lagfartsansökningsavgift, se nedan.

 

Kostnader

När du kikar på bostäder till salu är det viktigt att du tänker på vilka kostnader som dels uppkommer i samband med köpet, dels vilka kostnader bostaden har för drift.

 

Driftskostnader I våra objektsbeskrivningar hittar du de driftskostnader som säljaren har för bostaden. De kan inkludera kostnader som försäkring, vatten och avlopp, uppvärmning, hushållsel, sotning och renhållning och det framgår också hur många personer som kostanden har avsett, d.v.s. hur många som har bott i bostaden. Driftskostnaden ger dig en fingervisning om hur mycket bostaden kommer att kosta dig.

 

Pantsättningsavgift Ett pantbrev är ett dokument som används som säkerhet för bostadslån och som utfärdas som bevis för att en inteckning av en fastighet har gjorts. När en fastighet byter ägare, löser den gamla ägaren sina eventuella lån och pantbreven blir ointecknade igen och den nye ägaren kan använda sig av dem. När man skall ta ett lån och det redan finns obelånade pantbrev som täcker lånebehovet behövs inget nytt pantbrev. Behöver man ta ut fler pantbrev så tar lantmäteriet ut dels en avgift för pantbrevet på 2% av pantbrevsbeloppet, dels en administrationsavgift på 375 kr som betalas med en fast avgift per uttaget pantbrev. Vissa banker kan ta betalt för att hjälpa till med handläggningen av pantbrev. Det förekommer att bostadsrättsföreningar tar ut en avgift för att pantsätta bostadsrätter, kolla detta med oss så berättar vi om just den förening du är intresserad av gör det!

 

Lagfartsansökan

Kostnaden för lagfart beror på om du har köpt, ärvt eller fått en fastighet i gåva. Vid gåva och arv betalar man normalt ingen skatt, däremot en expeditionsavgift på 825 kr. Om du har köpt en fastighet ska du utöver expeditionsavgiften betala en s.k. stämpelskatt. Den beräknas på köpesumman eller taxeringsvärdet – det alternativ som har det högsta egendomsvärdet. För privatpersoner och bostadsrättsföreningar är stämpelskatten 1,5%. För juridiska personer (aktiebolag, föreningar med flera) är stämpelskatten 4,25%. 

 

Visning

Varmt välkommen till våra visningar! För bästa service vill vi veta vem och hur många som kommer, maila, smsa eller ring alltid ansvarig mäklare för att anmäla dig. Ibland säljs bostäderna väldigt snabbt och vill du ha en chans att köpa så bör du vara väl förberedd inför visningen – läs den information som finns på vår hemsida, åk förbi fastigheten, kika på läget och på kartan, notera avstånd till vägar, hav etc. och ta gärna kontakt med din bank.

 

Budgivning

Om du vill köpa en bostad lämnar du ett bud till den ansvariga mäklaren via telefon, sms eller mail. Vi redovisar buden till säljaren så snart vi har möjlighet, oftast på en gång. Till dess att ett köpekontrakt är undertecknat av säljaren och köparen är mäklaren skyldig enligt lag att vidarebefordra alla bud till säljaren. Alla som lägger bud får veta nyinkomna bud genom telefon, sms eller mail. Oftast kan man även följa budgivningen här på hemsidan. Vi är alltid opartiska mellan säljare och spekulanter, men som mäklare har vi uppgiften att se till att säljaren får bästa möjliga pris för bostaden. Vanligast är det att den spekulant som lägger högsta bud får möjlighet att köpa bostaden, men säljaren kan välja någon annan. Köpet är inte bindande förrän både köpare och säljare undertecknat köpekontraktet, muntliga överenskommelser är inte bindande för någon part. Att skriva ett köpekontrakt bör därför ske så snart som möjligt efter avslutat budgivning. Budlistan presenteras till säljare och köpare vid avslutat köp i enlighet med gällande lagstiftning. I budlistan som vi upprättar finns information om budgivare, samtliga bud, datum och tidpunkt samt eventuella övriga villkor som lämnats. Oftast sker budgivningar som förklarat ovan, men hur en budgivning skall gå till är inte reglerat i lag. Det kan förekomma bud som villkoras på olika vis. Säljaren bestämmer hur de vill att budgivningen skall gå till och är aldrig juridiskt bunden av överenskommelser utan kan när som helst ändra formerna för budgivningen, avbryta den, välja bort bud etc. Mäklaren kan inte ge några löften till någon om att få köpa utan det är säljaren som bestämmer detta.

Här hittar du information från mäklarsamfundet om budgivningar

 

Pris

Våra bostäder marknadsförs med ett pris som ligger på en nivå som säljaren är villig att acceptera som slutpris. Om flera bud finns kan dock budgivning förekomma och priset kan bli högre. Vi kommer tillsammans med säljaren fram till nivån på priset. Även om ett accepterat pris eller i vissa fall fast pris är angett råder enligt lag alltid fri prövningsrätt för säljaren vilket innebär att denne har rätt att själv välja om bostaden ska säljas, till vem och till vilket pris. Du tjänar på att ha koll på marknaden inför ditt bostadsköp. Ta del av aktuell och heltäckande prisstatistik på www.maklarstatistik.se

 

Undersökningsplikt och besiktning

Tänk på att du har en omfattande lagstadgad undersökningsplikt som köpare och det är viktigt att du noggrant går igenom fastigheten, antingen själv eller med en professionell besiktningsman. Fel och brister som du skulle ha kunnat upptäcka vid en omsorgsfullt gjord undersökning får inte användas mot säljaren i efterhand. Det är inget krav, men många väljer att anlita en besiktningsman. Ta noga reda på vad som ingår i överlåtelsebesiktningen om du beställer en. Vi har kontakter med oberoende besiktningsmän, fråga oss gärna om kontaktuppgifter om du vill.

Läs mer om besiktningar hos fastighetsmäklarförbundet

 

Kontrakt

När du kommit överens med säljaren om tillträdesdag m.m. skrivs kontrakt. Först när det är undertecknat av bägge parter blir köpet bindande för både köpare och säljare. Vi upprättar alla handlingar och går noggrant igenom kontraktet innan ni undertecknar. Muntliga överenskommelser gäller inte vid köp av fast egendom eller bostadsrätter. Inom några dagar efter kontraktsskrivningen ska handpenningen överföras, oftast till mäklarens klientmedelskonto. Vi kommer att förbereda dig steg för steg och tala om vad som händer härnäst.

 

Tillträde

Äganderätten av bostaden övergår på tillträdesdagen, då de sista dokumenten undertecknas, slutbetalningen erläggs och säljaren överlämnar nycklarna. Glöm inte att säga upp/byta hemförsäkring, internetabonnemang etc!