Kustparksvägen 19B

Kronhaga Strand

Ett ögonblick från havet
 • Ett ögonblick från havet 
  
  Tänk dig att få bo bara ett ögonblick från havet, med Fårösund och Fårö på bekvämt promenadavstånd och med solnedgången vid havet framför dig.
  
  Nu startar etapp 6 med preliminär inflyttning sommaren 2017. Etappen omfattar 12 bostadsrätter fördelade på 6 parhus om 98 resp. 120 m2 per husdel och är en del av slutskedet i det unika bostadsprojektet på Kronhaga Strand.
  
  Den tidigare obebyggda och strandnära hedmarken Kronhaga Strand har idag blivit en del av Fårösunds framtid. Med havet som granne har här över sjuttio familjer funnit sitt paradis. Projektet Kronhaga Strand påbörjades för tio år sedan. 
  
  Vill du förvekliga din dröm? Projektets arkitekter hjälper gärna till. Säkert har du både drömmar och idéer om hur du vill att ditt nya boende ska se ut när det kommer till interiörens form, färg och funktion. De som ritar och bygger sista etappen i Kronhaga Strand ser därför fram emot att göra din dröm verklig.
  
  Kronhaga Strand erbjuder på många sätt ett oöverträffat boende, även med gotländska mått mätt. 
  
  Namn: Kronhaga Strand, etapp 6.
  Var: En kvarts promenad från Fårösunds färjeläge.
  Vad: Sex parhus med maximerad havsutsikt och stilren, platsförankrad inredning.
  Material: Trä, kalksten, zink, aluminium, keramik, natursten.
  Tillgång till: Gemensam strand, båtbrygga djup nog för segelbåt, badbrygga, bastu.
  I området: Boulebana, tennisbana, motionsspår.
  Runtom knuten: Fårösund med ICA, bank, apotek, restauranger, bilverkstad och bio.
  
  Tidsplan 
  Sommaren 2016: Säljstart 
  Hösten 2016: Byggstart 
  Sommaren 2017: Inflyttning 
  
  För aktuellt bokningsläge, se här:
  http://kronhagastrand.se
  
  Lägenheterna säljs via upprättande av förhandsavtal utan någon form av kö - "först till kvarn" gäller. Ett antal bostadsrätter är redan slutsålda. Kontakta mäklaren för information om vilka bostadsrätter som finns kvar.
  
  I och med etapp 6 färdigställs börjar också Kronhaga Strand att bli komplett. All infrastruktur är redan på plats, sex nya parhus är på väg. Nu väntar vi bara på dig (och elva familjer till). Välkommen att anmäla ditt intresse till oss!

Rumsbeskrivning

 • Genom den ljusa och luftiga entrén välkomnas du in i köket i öppen planlösning mot allrum med eldstadsinsats (Contura eller likvärdig) och dörrar till altan. Det naturliga blickfånget är havet utanför det stora glaspartiet mot norr. Köket är fullt utrustat med ugn, spis, micro, kyl/frys och diskmaskin. Två sovrum och badrum med dusch, wc, handfat, tvättmaskin, torktumlare och värmesystem. Privat, insynsskyddad innergård med bästa solchanser. Gäststuga med sovrum, badrum och förråd på innergården. En stor, härlig altan längs med husets långsida bjuder in till avkopplande stunder, ett ögonblick från havet.

Byggnad

 • Allmän information kommentar:
  En bostadsrättshavare får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande. Se föreningens stadgar §12.
 • Byggnadsår: 2016-2017
 • Värme och ventilation:
  Värme
  Enskild frånluftsvärmepump kompletterad med elpatron. Vattenburen golvvärme i huset och radiator med direktverkande el i gästhuset. Bostadsrättsinnehavaren tecknar eget avtal för hushållsel och el till uppvärmning via värmepump.
  
  Ventilation
  Mekanisk med återvinning.
 • Internet/TV kommentar:
  Fiber.
 • Kommentar byggnad:
  Parhus
  Grundläggning: Betongplatta på mark
  Stomme: Trä med brand- och ljudklassade lägenhetsskiljande väggar
  Bjälklag: Trä
  Yttertak: Fabrikslackerad galvad plåt
  Fasad: Träpanel
  Fönster: 3-glas energiglas
  Gästhus: ca 14 kvm (inräknat i boarean)
  Innergård: ca 37 kvm
  Altan: ca 32 kvm
 • Övriga utrymmen:
  Bastu och relaxrum. Brygga. Övernattningshus med två rum (bokningsbara).
  Sophantering via uppställningsplatta på mark.

Bilparkering

 • Grusad parkeringsplats inom nära avstånd på området.

Området

 • I Fårösund finns, förutom färjan till Fårö, bank, ICA-butik, apotek, tandläkare, restauranger, hotell och konferensanläggning. Byggmarknad, TV-handel, bensinstation, bil- och cykelverkstad.. För motion och hälsa finns också en simhall och sporthall med gym samt fina, upplysta motionsspår. Därtill biografen ROY (där Ingmar Bergmans Skammen en gång i tiden hade världspremiär).
  
  Den tidigare obebyggda, strandnära hedmarken Kronhaga Strand erbjuder på många sätt ett oöverträffat boende, även med gotländska mått mätt. Tänk dig att få bo på norra Gotland, bara ett ögonblick från stranden med Fårösund på bekvämt promenadavstånd och med solnedgången vid havet framför dig! På Kronhaga strand finns det en badbrygga med bastu till de boende i området. Det finns även två fina gästrum som man kan boka om man får långväga besök. Tomterna är karaktäristiska och naturen är vacker med de typiska gotländska tallarna och den vackra gotlandstunen pryder sin plast längs vägen mot havet. 
  
  I och med etapp 6 färdigställs börjar också Kronhaga Strand att bli komplett. All infrastruktur är redan på plats, sex nya parhus är på väg. På de två obebyggda fastigheterna som ligger snett framför/norr om lägenheterna kommer det att byggas hus med liknande utformning de som redan är bebyggda på den norra sidan av gatan. Även på Radarvägen, bakom lägenheterna kommer de obebyggda fastigheterna att bebyggas.

Övrigt

 • Övrigt:
  GRANNE MED HAVET
  arkitekten berättar
  
  Anrika arkitektbyrån Equator debuterar som byggherre och lanserar sex parhus med maximerad havsutsikt och stilren, platsförankrad inredning. Husen utgör en av de sista etapperna på Kronhaga Strand - den sista nyproduktionen nära vattnet.
  
  Ända sen starten 1952 har Equator arkitektkontor försett Sverige och världen med snillrika hus från sin bas i Stockholm. 2016 blir året när Equator tar steget till byggherre - med ett projekt som de redan påbörjat som arkitekter. Kronhaga Strand ritades av Equator för över 10 år sedan, och nu har arkitektfirman köpt alla kvarvarande tomter där de både tänker rita, bygga och sälja. Men kanske är steget till byggherre egentligen inte så stort, med tanke på Equators långa bakgrund i arkitektbranschen. Tidigare var arkitekten nämligen delaktig i byggprocessen på ett helt annat sätt; det ingick i arkitektens jobb att följa bygget på nära håll och en del arkitekter flyttade till och med ut sina kontor till byggarbetsplatsen för att kommunikationen skulle bli så smidig som möjligt. Detta förändrades på 60-talet då miljonprogrammets löpande-band-byggande tog över. En del äldre arkitektfirmor höll dock fast vid det gamla arbetssättet mer än andra:
  
  - Vi på Equator tror på en stark arkitektroll och har alltid valt projekt där arkitekten får ta stor plats. Att vi nu tar steget till att bli byggherre är egentligen bara en naturlig utveckling, säger Anders Blomkvist, affärsutvecklare på Equator.
  
  Första spadtaget till Kronhaga Strand, strax väster om Fårösund, togs för tio år sen på dittills obebyggd hedmark. Idag finns här 70 bostäder - villor, lägenheter och parhus, varav ungefär 30 % är åretruntboende. Etapp 6, som alltså blir Equators första projekt som både arkitekt och byggherre, består av sex parhus, alla med utsikt över havet, inramat av högresta tallar och karg stenstrand.
  
  - Kronhaga Strand är den sista nyproduktionen som byggs riktigt nära vattnet, eftersom det nya strandskyddet kräver att det är minst 300 meter till stranden för nybyggda hus. Etapp 6 kommer att ligga 100 meter från havet. Husen kommer att byggas så att utsikten mot havet maximeras, och en inramad gård på södra sidan av huset skapar en egen avskild sfär. Man kan vara privat om man vill, men man kan också umgås med grannar på bryggan om man är på det humöret, säger arkitekt Wayne Evers.
  
  På Kronhaga Strand är det lätt att leva ett aktivt liv. Här finns tennisplan, boulebana och elljusspår, förutom den gemensamma stranden med badbrygga, bastu och båtplatser. Ett par hundra meter från husen ligger Gotlands idrottscenter med simhall och gym. Och trots känslan av att leva mitt ute i naturen finns Fårösund med all tänkbar service på promenadavstånd - ICA-butik, bank, apotek, restauranger, bilverkstad och inte minst den legendariska biografen Roy där Ingmar Bergmans Skammen en gång hade världspremiär. Kronhaga Strands arkitektur är ritad för att harmoniera med den övriga bebyggelsen kring Fårösund, med den klassiska fiskestugan som främsta inspiration.
  
  - Husen kommer att ha fasad av stående träpanel som doppats i järnvitriol för att få till den vackra, gråbruna tonen som känns så typisk gotländsk. Taket blir i falsad zink med innertak av slätspont, som kombineras med aluminiumklädda träfönster och altandörrar - detta är väldigt slittåliga material som ger ett nästintill underhållsfritt hus. Invändigt ser vi golv, bänkskivor och inredningsdetaljer av kalksten och trä; keramik- eller naturstensplattor i badrummet, och eldstad eller kamin i vardagsrummet. Det ska kännas att man är på landet, uttrycken ska vara lite mer grovhuggna, men det ska ändå vara högsta komfort, säger Wayne Evers. Entreprenören Norra Gotlands Bygg AB, som byggt alla husen i området under 10 års tid, är känt för sitt goda detaljarbete och fina ytfinish. 
  
  Anders Blomkvist och Wayne Evers ser många fördelar med att arkitekten och byggherren är ett och samma företag. Kommunikationen blir effektiv, beslutsvägarna korta och man eliminerar risken att frågor faller mellan stolarna. Eftersom Equator ritat de andra etapperna kan man också göra etapp 6 snäppet vassare genom det man lärt sig under resans gång:
  
  - Vi har helt enkelt frågat de som redan bor på Kronhaga Strand vad de är nöjda med i sitt boende och vad de är mindre nöjda med, så att vi kan göra den här etappen extra bra. Kronhaga Strand är redan ett kanonprojekt med sin fantastiska natur, sitt utmärkta läge, den härliga granngemenskapen och den genomtänkta arkitekturen. Den här etappen gör området ännu bättre, avslutar Anders Blomkvist.
  
  Equator
  Anders Blomkvist
  anders.blomkvist@equator.se
  08 50602541
  
  BRF Martallen
  Håkan Göransson 
  h.goransson@telia.com
  070 8735253

Filer

Allmän information

 • Pris:2 500 000 kr
 • Pristyp: Pris
 • Tillträde: Juni 2017
 • Antal rum: 4 (varav 2 sovrum)
 • Boarea: 98 kvm
 • Boareabeskrivning:
  Gästhus ca. 14 kvm inräknat i boarean
 • objektstyp:Bostadsrätt
 • Bostadsrätts förening: BRF Martallen
 • LÄGENHETSNR: 2
 • Andelstal: 7,4924

Ekonomi

 • FÖRSÄKRINGSAVG: 94 kr/mån
 • Ingår vatten: Ja
 • Årlig elförbrukning: 10000 kWh/år
 • Hushållsel:1 125 kr/mån
 • Avgift: 2 573 kr/mån
 • Beskrivning av månadsavgift:
  Bostadsrättsinnehavare tecknar eget abonnemang för tele, tv, internet och el till uppvärmning via värmepump och hushållsel samt hemförsäkring med bostadsrättstillägg.
 • Del i Kronhaga Strand Samfällighet75 kr/mån
 • SUMMA Driftkostnad: 1 294 kr/mån
 • Driftkommentar:
  Driftskostnaderna är schablonvärden. Del av kostnad för hushållsel går till uppvärmning.
 • Antal personer i hushållet: 2
Charlott Nordahl Grauning tel: (+46)70-548 12 98